Meni
Meni
  • Srpski
  • России
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

Previsok paušal pokušati umanjiti žalbom(postavljeno 23. decembra 2016. godine)
Paušalni poreski obveznici već dve godine se žale da im nadležni iz Poreske uprave ne šalju rešenja pa ne znaju kolika im je poreska obaveza i ne mogu da plate. Ipak, poreznici su sada rešenja poslali i pre dvadesetak dana počela su da stižu na adrese paušalnih obveznika. To je paušalcima rešilo jedan problem jer znaju kolika im je obaveza, ali im je, istovremeno, donelo nove teškoće.Naime, iznosi koji se nalaze u rešenjima za većinu su previsoki i mnogi ne znaju kako da izađu na kraj sa troškovima. A treba reći da u Srbiji posluje oko 50.000 obveznika koji porez plaćaju paušalno, a nešto manje od polovine je iz Vojvodine.

“Obveznici koji su dobili rešenja o paušalnom porezu s iznosima za koje smatraju da su previsoki trebalo bi da se žale nadležnoj Poreskoj upravi. To im otvara mogućnost da im poreznici odrede niži iznos poreza, što će im svakakako olakšati plaćanje”, kaže poreski stručnjak Đerđ Pap.

“Paušalci ne treba da zaborave da, prema važećim propisima, imaju pravo na redovan reprogram što znači da svoju poresku obavezu mogu da plate u 24 mesečne rate. Istina, pri tome im, dok ne ispune sve obaveze, uz porez ide i plaćanje zakonske zatezne kamate na ostatak duga. Ova kamata je od ove godine umanjena i iznosi koliko i referentna stopa Narodne banke Srbije - četiri odsto. Zatvaranje biznisa je poslednja opcija o kojoj treba da razmišljaju tek kada iscrpe sve ove mogućnosti”, kaže on.

Paušalni obveznici ne samo da su sada na mukama već su i ispustili mogućnost za opšti reprogram. Tokom ove godine nadležni su omogućavali plaćanje starih poreskih ovaveza pod uslovima povoljnijim od zakonskih. Međutim...

“S obzirom da su rešenja kasnila i da obveznici nisu znali koliko su dužni nisu ni mogli da se jave za taj povoljniji reprogram i tako ispune obaveze pod povoljnijim uslovima jer je rok bio mart ove godine”, obajšnjava predsednik Udruženja računovođa u Vojvodini, Jovan Beara.

“Obveznicima koji su duže vreme plaćali porez paušalno je lakše jer su mogli da ostavljaju novac na stranu i sada ispune obaveze. Teško je onima koji su menjali status i prešli iz statusa plaćanja po knjigama u paušalce, kao i onima koji su počeli biznis pa nisu imali rešenja i obaveze iz prethodnih godina”, kaže on.

D. VujoševićZdravstveno osiguranje

Paušalnim obveznicima je u cilju da svoje obaveze ispune što pre jer bez toga ne mogu da dobiju potvrdu o ispunjenim poreskim obavezama. Od toga im pak zavisi mnogo toga pa i dobijanje kredita i zdravstveno osiguranje. Mnogi će se baš zbog toga odlučiti na reprogram jer će tako lakše ispuniti obaveze, ali ne jeftino jer je kamata od četiri odsto prilično visoka, posebno ako se zna da im banke odobravaju dinarske kredite već od pet odsto.

Mnogi paušalci zato se i pitaju šta ih naredne godine čeka u oblasti poreza, ali i drugih propisa, a to nije dobro. Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je jedna od bitnih stvaru u poslovanju preduzentika predvidivost, a da je uz ovakva poreska rešenja nema i to krivicom države.Izvor: dnevnik.rs, 22.12.2016.
Originalni naslov:
Samo žalba spasava 50.000 paušalaca

Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal