Meni
Meni
  • Srpski
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

Opasnost od sajber napada(postavljeno 15. maja 2017. godine)

sajber napadi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Beogradu, povodom sajber napada koji je pogodio više od 60 država u noći između petka i subote i koji je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći „ransomware“ napad, obaveštava građane o merama predostrožnosti koje bi trebalo da preduzmu kako bi sprečili ovu vrstu računarskog napada.

Građane savetujemo da:
- ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi, otvaraju linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama samo ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu,
- redovno bezbedno kopiraju sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka „ransomwerom“ uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budu žrtva ucene.

Ove mere je potrebno primenjivati u svakoj prilici, imajući u vidu činjenicu da se radi o vrlo sofisticiranom računarskom napadu, da se za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i da se za otkup isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača.

„Ransomware“ je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi. Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani. Otkup se uvek traži u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin. Žrtve su uglavnom male i srednje firme, ali su zabeleženi napadi i na velike poslovne sisteme, kod kojih blokiranje službenih ili poslovnih podataka na računarima može da dovede do velike štete.

Iako do sada nije bilo prijavljenih ovih slučajeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pozivaju sve građane i privredne subjekte da, ukoliko su bili napadnuti između petka i subote, o tome obaveste policiju i tužilaštvo.

Inače, policija i posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmenjuju podatke sa Interpolom, Europolom i drugim međunarodnim organizacijama.Izvor: www.srbijadanas.com, 13.05.2017.
Originalni naslov:
HITNO! Stiglo važno uputstvo iz MUP-a za sve građane SrbijePOVEZANE VESTI:

Korisnici Firefox i Chrome brauzera u velikoj opasnosti od phishing-a
(postavljeno 18. aprila 2017. godine)

Opasnost iz attachmenta - kako se malver širi preko Office i PDF fajlova
(postavljeno 6. aprila 2017. godine)

Nova taktika business email (BEC) prevare - izgradi poverenje pa traži novac
(postavljeno 6. decembra 2016. godine)

Kako da prepoznate phishing e-mail
(postavljeno 16. novembra 2016. godine)

Pet stvari koje treba proveriti pre otvaranja linka
(postavljeno 26. avgusta 2015. godine)

Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal