Meni
Meni
  • Srpski
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Aktiva sistem
Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

Krediti malim i srednjim preduzećima(postavljeno 15. maja 2017. godine)

U Vladi Srbije potpisana su dva nova ugovora o garanciji u okviru evropskog COSME programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, čime će se obezbediti direktne garancije bankama da podrže oko 4.600 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 200 miliona evra kredita.

Ugovor su potpisali izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert, predsednica Izvršnog odbora Banke Intesa Draginja Đurić i predsednica Izvršnog odbora Unikredit bank Srbija ad Čila Ihas.

Ministar privrede Goran Knežević, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora izjavio je da Srbija, kao i Evropa svoj najveći potencijal i snagu crpi iz malih i srednjih preduzeća, koja čine 98 odsto privrednih subjekata u Srbiji i doprinose sa više od 50 odsto u BDP Srbije.

„MSP sektor zapošljava dve trećine zaposlenih u nefinansijskom sektoru“, rekao je Knežević.

Ove godine, kako je dodao, Vlada Srbije je obezbedila 34 projekta finansijske i nefinansijske podrške, u ukupnom iznosu od 18,2 milijarde dinara, do čega je 7,6 milijardi bespovratno.

Prema njegovim rečima, dosadašnja podrška u Godini preduzetništva donela je povećanje profita od oko 70 odsto u MSP i 30.000 novih radnih mesta, zbog čega je i proglašena decenija preduzetništva.

On je istakao da je COSME program veoma značajan za Srbiju jer je kroz ovaj instrument obezbeđeno još više novih, povoljnih finansiranja za mala i srednja preduzeća.

“Mi imamo mala i srednja preduzeća koja su spremna da podignu sva sredstva pošto su već povukli 60 miliona evra povoljnih kredita nakon prvog ugovora”, rekao je on i dodao da su i srpske banke spremne da udju u ozbiljne aranžmane sa svetskim finansijskim institucijama.

Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska (Elżbieta Bieńkowska) koja na poziv ministra privrede boravi u poseti Srbiji, izrazila je zadovljstvo zbog potpisivanja ovih ugovora. Mala i srednja preuzeća u Srbiji će sada, kako je dodala moći da iskoriste sredstva iz COSME programa, što pokazuje odlučnost EU da dopre do malih preduzeća širom Evrope u cilju otvaranja radnih mesta. “Srbija je veoma važna zemlja za mene lično i za celu Evropsku komisiju”, rekla je ona i dodala da Srbija ima prijatelje u Briselu i da su spremni da pomognu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da mala i srednja preduzeća ovim ugovorom dobijaju snažnu finansijsku infuziju za jačanje konkurentnosti, rast i razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Istakao je da će PKS nastaviti da podržava kompanije i da im pomaže u korišćenju sredstava iz EU.

Ugovor koji je potpisan sa Unikredit bankom Srbija omogućiće novo kreditiranje u iznosu do 100 miliona evra, sredstva će biti plasirana u naredne tri godine, za oko 2.400 MSP.

Aneks ugovora sa Bankom Inteza će omogućiti banci da podrži još 2.200 malih i srednjih preduzeća, sa dodatnih 100 miliona evra, nakon uspešne realizacije 60 miliona evra kredita u okviru ugovora iz decembra 2016.

Sporazum Evropske unije i Srbije kojim je obezbeđeno učešće Srbije u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine. Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja.

Potpisivanjem sporazuma Srbija je postala sedma zemlja izvan Evropske unije, koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.


Izvor: rs.n1info.com | 11.05.2017.
Originalni naslov:
Za mala i srednja preduzeća još 200 miliona evra kredita


POVEZANE VESTI:

Povoljniji krediti bez hipoteke za mala i srednja preduzeća
(postavljeno 13. decembra 2016. godine)Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal